Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Aktivnosti učenika 5.A razreda

 19. studenoga 2020. 11:14 |   Zanimljiva događanja


Učenici 5 a razreda naše škole obilježili su Svjetski  dana moždanog udara, Međunarodni  dana osoba s invaliditetom i Međunarodni dana oboljelih  od KOPB. Na predmetu Zdravstvena njega starijih osoba istražili su povezanost starije životne dobi i pripadajućih bolesti i stanja te izradili prigodne plakate.

 Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije, zbog čega dolazi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Nedostatak kisika i hranjivih tvari uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica u dijelovima mozga što dovodi do oštećenja funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju. Danas moždani udar predstavlja globalnu epidemiju koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života.

Svi imamo dobre razloge za sprečavanje moždanog udara!

Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili su Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Izvor: https://www.hzjz.hr/sluzba-javno-zdravstvo/medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-2/

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se treću srijedu u studenom na prijedlog Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (Global Iniative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD). Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana „Zaustavimo KOPB svi zajedno!” (engl. “All Together to End COPD.”) naglašava činjenicu da se brojne organizacije i pojedinci mogu i trebaju uključiti u borbu protiv KOPB-a; od pružatelja usluga zdravstvene skrbi, obitelji, pacijenata, osoba koje sudjeluju u donošenju odluka, poslodavaca i drugih.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana KOPB-a je podići svijest o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti.

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/svjetski-dan-kronicne-opstruktivne-plucne-bolesti/

 

Sonja Šare, nastavnik