Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


GLOBE program - uvodne obavijesti

 23. studenoga 2020. 10:54 |   Zanimljiva događanja


U rujnu 2020. godine naša se škola priključila se u GLOBE programu. Budući da škola već ima  nastavnika - voditelja osposobljenog na GLOBE tečaju, prof. geografije Marijanu Škunca-Vrkić, nije se bilo teško priključiti GLOBE programu.

Postati GLOBE škola znači da će se ime škole i osnovni podaci pojaviti na svjetskom popisu škola na GLOBE web stranici (www.globe.gov ), da će podaci ekoloških mjerenja, koje je škola unijela ulaziti u GLOBE bazu podataka i biti dostupni i vidljivi na Internetu u obliku numeričkih tablica, grafikona i zemljovida, odnosno da će se moći koristiti za izradu GLOBE prikaza i vizualizacija. To također znači da će škola pomoću GLOBE elektronske pošte (GLOBE Mail) moći uspostavljati vezu s ostalim GLOBE školama iz cijelog svijeta, kao i sa znanstvenicima zaduženim za određena područja istraživanja.

Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje).

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova.   Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i putem Interneta dostupna svim posjetiteljima na adresi : www.globe.gov

Tijekom odvijanja programa planirana je i  interdisciplinarna suradnja s nastavnicom biologije Gabrijelom Marin koja će s učenicima drugih razreda provesti slijedeće aktivnosti: ispitivanje abiotičkih čimbenika, utvrđivanje onečišćenja vode, tla i zraka, određivanje gustoće populacije. Učenici će rezultate svojih istraživanja prezentirati u obliku Power point prezentacije tijekom aktivnosti Dana škole. Prikupljeni podatci poslužit će za pisanje istraživačkog rada u svrhu natjecanja.

GLOBE tim naše škole započeo je već s mjerenjima na području atmosfere, fenologije i biometrije. Nadamo se suradnji na raznim projektima među školama  te da ćemo se uspješno predstavljati na nadolazećim međužupanijskim i državnim smotrama.