Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


KRONOLOGIJA „ZELENOG TJEDNA U NAŠOJ ŠKOLI“

 28. travnja 2021. 17:35 |   Zanimljiva događanja


1. DAN, ponedjeljak 19. travnja 2021. g.

"Zeleni tjedan" odvija se pod pobjedničkim logom učenice Ive Pavlović iz 2. c razreda. Njezin rad nastao je pod mentorstvom profesorice Gabrijele Marin.

Prvi dan „Zelenog tjedna“ učenica Lucija Magaš održala je online predavanje "Čudesan svijet bakterija" na satu razrednika u 2. c razredu. Lucija je s tim radom pod mentorstvom profesorice Gabrijele Marin pobijedila prošle godine na državnom natjecanju "Opisujemo sustave".

Učenice Petra Frleta, Matia Pažanin, Marina Gal i Marija Mazija predstavile su na satu geografije u 2. a i 2. b razredu GLOBE program u kojem sudjeluju pod mentorstvom profesorice Marijane Škunca-Vrkić. U ožujku ove godine te su učenice predstavile svoj rad i osvojile 4. mjesto na međužupanijskoj GLOBE smotri.

Studentica agronomije Sveučilišta u Zadru Matea Lerga održala je u 3. c razredu predavanje "Utjecaj mikroplastike na zdravlje ljudi (nastajanje, prisutnost, čimbenici)". Predavanje je organizirala profesorica Višnja Vuko Fantela, a putem aplikacije Zoom u Microsoft Teamsu mogli su ga pratiti i ostali zainteresirani učenici i nastavnici.

 

2. DAN, utorak 20. travnja 2021. g.

U utorak, 20. travnja učenica Lucija Magaš održala je predavanje o bakterijama, a Gabrijela Pataran predavanje o električnim automobilima na satu biologije u 2. A razredu.

Knjižničarka Tanja Serdarević je u suradnji s razrednicama Marijanom Škunca-Vrkić i Helenom Bekić održala online radionice izrade minijaturnih vrtova (terarija) u 2. A i 3. C razredu. U nabavi odgovarajućih biljaka za terarij pomogla nam je profesorica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Željka Aralica koja nam je dala i upute za njihovo održavanje u terariju.

Na satu engleskog jezika učenici 3. C razreda imali su prezentaciju “zelenih plakata“ te prigodan kviz gdje su pokazali koliko su naučili o obilježavanju Dana planeta Zemlje. Za najbolji rad, po mišljenju učenika, izabran je plakat učenice Klaudije Dražina. „Zeleni plakati“ učenika nastali su pod mentorstvom profesorice Marije Perković.

 

3. DAN, srijeda 21. travnja 2021. g.

Srijedu smo započeli kreativnom radionicom izrade terarija u 1. A razredu koju je knjižničarka Tanja Serdarević realizirala u suradnji s razrednicom Josipom Bačić i svim učenicima tog razreda.

2. i 3. školski sat u 1. C i 1. A razredu učenice Petra Frleta, Matia Pažanin, Marina Gal i Marija Mazija predstavile su na satu geografije GLOBE program u kojem sudjeluju pod mentorstvom profesorice Marijane Škunca-Vrkić.

4. i 5. sat u jutarnjoj smjeni učenici 2. C i 1. A razreda su na satu engleskog jezika pod mentorstvom profesorice Marije Perković različitim aktivnostima obilježili Dan planeta Zemlje. Aktivnosti su se provodile rješavanjem kviza na temu Nature and environment kao i predstavljanjem postera i prezentacija na temu Planet Earth Day u čemu su se svojom kreativnošću u izradi zadatka na zadanu temu osobito istaknuli učenici 1. A razreda.

2. sat u poslijepodnevnoj smjeni učenici 4. c razreda su na satu njemačkog jezika pod vodstvom profesorice Helene Bekić obradili temu ekologije kroz digitalne plakate učenika na temu Eko- savjeti i Što mogu učiniti za okoliš. Plakate su izradili Petra Stjelja i Matej Gospić.

 

4. DAN, petak 23. travnja 2021. g.

Četvrti "zeleni" dan započeo je predavanjem putem aplikacije Zoom u 4. c razredu. Predavanje "Biohakiranje u genetičkom inženjerstvu: mogućnosti i rizici" održala je Nikolina Kanjer, studentica biologije i kemije Sveučilišta u Splitu. Predavanje je organizirala profesorica Višnja Vuko Fantela i omogućila njegovu dostupnost ostalim zainteresiranim učenicima i nastavnicima putem poveznice u Microsoft Teamsu.

U 2. b razredu na satu razrednika učenica Lucija Magaš održala je predavanje o bakterijama, a učenica Gabrijela Pataran predavanje o električnim automobilima. Oba predavanja rezultat su njihovog istraživačkog rada pod mentorstvom profesorice Gabrijele Marin.

Knjižničarka Tanja Serdarević održala je u knjižnici radionicu izrade terarija s nastavnicom Petrom Karagom čija su djeca, uz upute i malu pomoć odraslih, napravila vlastite minijaturne vrtove.

U 12,30 sati putem videosastanka u aplikaciji Teams tročlano Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: profesor Ivan Raspović, profesorice Helena Bekić i Višnja Vuko Fantela, donijelo je jednoglasnu odluku i učenicu Martu Ramić proglasilo autoricom najbolje fotografije prirode u foto natječaju "Uhvati prirodu".

U poslijepodnevnoj smjeni profesorica Ivona Posedel-Jevšček održala je u 4. a razredu na satu sociologije online predavanje na temu Etika i ekologija.